Ce mananc eu intr-o zi – idei de mese principale si gustari

Cea mai frecventa intrebare pe care o primesc este aceasta : ce mananci tu intr-o zi normala?

In general alimentatia mea variaza in functie de programul de antrenamente dar respect anumite reguli generale in fiecare zi.

Meniul meu zilnic este perfect adaptat stilului meu de viata si preferintelor mele alimentare si nu presupune eforturi neobisnuite. Imi place sa gatesc feluri simple de mancare, iar contrar asteptarilor, nu imi place sa imi petrec timpul doar in bucatarie si apelez la mese care se pregatesc rapid, in maxim 15 minute.

Daca timpul nu imi permite sa gatesc sau ma aflu in oras, acasa la prieteni, la mall inainte de film sau in concediu, urmaresc aceleasi principii de baza. Nu mi s-a intamplat niciodata sa fiu in situatia de a nu gasi nimic potrivit de mancare. Oriunde poti gasi variante sanatoase atunci cand iti doresti asta. Voi reveni cu un articol special in care voi detalia experienta mea culinara din vacanta de luna trecuta in Marea Britanie – Londra. Mi-am propus sa ma intorc cu acelasi kilograme acasa si am reusit asta dupa 2 saptamani mai putin restrictive, dar cu o alimentatie corecta in proportie de 80%.

De obicei nu am anumite ore de masa stricte, ci incerc sa mananc atunci cand simt ca mi-e foame, insa, am realizat ca m-am obisnuit sa mananc aproximativ la aceleasi ore. De obicei, meniul meu zilnic este compus din 3 mese principale si cate 1-2 gustari doar atunci cand simt nevoia. (exemple mai jos)

Alimentatia mea este bogata in proteine pentru ca acestea sunt esentiale in procesul de slabire, in cresterea musculara si in imbunatatirea metabolismului; proteinele sunt structura de baza a celulelor vii din corpul nostru si ar trebui sa faca parte din alimentatia zilnica a fiecaruia dintre noi, nu doar a persoanelor care fac sport. De obicei aleg cele mai comune surse de proteine (oua, pui, vita, curcan, peste, creveti), legume de toate tipurile si salate (in special legume verzi alcaline, bogate in nutrienti si antioxidanti care nu imi lipsesc aproape la nici o masa). Dupa antrenamentele de la sala consum si carbohidrati complecsi in cantitati moderate (cartof dulce, orez basmati/brun/integral/salbatic/orez expandat, paste integrale, etc).

Consum destul de putine fructe in general, imi place foarte mult grapefruit-ul si fructele de padure iar fructele cu continut mare de zahar (banana, mango, struguri, etc) le aleg mai rar.

Din categoria produselor lactate aleg ocazional branzeturi de capra, iaurt grecesc si lapte fara lactoza pe care il adaug la cafea. Atunci cand imi doresc un iaurt cu fructe il pregatesc acasa, combinand iaurtul grecesc 2% grasime cu fructe de padure, seminte de chia si cateva nuci crude.

O schimbare majora a avut loc in alimentatia mea la cateva saptamani dupa ce am inceput sa fac sport, astfel incat, dupa 3 ani de zile in care am urmat un regim alimentar vegetarian (incluzand oua, lactate si peste), am hotarit ca acest lucru nu mi se mai potrivea. Antrenamentele pe care le faceam erau destul de intense si aveam nevoie de un regim alimentar mult mai echilibrat, care sa poata sustine efortul fizic. Aceasta schimbare a fost una pozitiva, ajutandu-ma sa pierd grasime si sa imi imbunatatesc compozitia corporala. Deasemenea acum pot varia mult mai mult mesele mele pentru a evita senzatia de plictiseala si dorinta de a consuma alimente nepotrivite.

Gasesti mai jos in galeria foto cateva idei de mese pregatite de mine acasa si gustari care iti pot fi utile:

MIC DEJUN

PRANZ

CINA

GUSTARI

Comments are closed.