Jurnal de mese sanatoase in vacanta

Tocmai ce m-am intors din vacanta in Grecia, asa ca, m-am gandit sa fac un jurnal alimentar cu fotografii ale melesor mele din vacanta. Deasemenea, voi oferi cateva trucuri pe care le folosesc mereu pentru a nu ma intoarce din concediu cu kilograme in plus, problema cu care stiu ca se confrunta multe persoane.

Am mai povestit pe blog ca imi pregatesc acasa mai mult de 90% din mesele zilnice, avand un control destul de mare asupra alimentelor pe care le consum, dar si al modului de preparare, al ingredientelor si cantitatilor folosite pentru a fi in conformitate cu planul meu alimentar. Astfel reusesc cu usurinta sa imi pastrez silueta fara oscilatii de greutate si in acelasi timp am grija de sanatatea mea pe termen lung.

Zilele frumoase de vacanta inseamna pentru mine relaxare din toate punctele de vedere si o bine-meritata pauza de la gatit. Chiar daca in concediu mananc la restaurant unde acest control despre care vorbeam este limitat, incerc sa fac alegeri cat mai sanatoase posibil din variantele existente in meniu, urmand aceleasi principii alimentare din viata de zi cu zi.

Tips & tricks :

  • Pentru ca am ales sa plec in vacanta cu masina, mi-am pregatit pentru drum alimente in caserole, dar si fructe proaspete intrucat optiunile din benzinarii sunt limitate, iar atunci cand esti obosit intr-o calatorie de 13 ore, tentatia de a face alegeri nesanatoase este mult mai mare.
  • Ajunsa in vacanta am respectat cele trei mese principale zilnice cu care sunt deja obisnuita, la care s-au adaugat 1-2 gustari sanatoase. Chiar daca esti in vacanta, asta nu inseamna ca trebuie sa rontai ceva la fiecare ora, cu siguranta corpul nu iti cere asta decat daca nu ii oferi nutrientii de care are nevoie la mesele principale.
  • Toate mesele mele au fost bogate in proteine care imi ofera satietate (oua/carne/peste/fructe de mare) pe care le-am asociat cu legume, salate si grasimi sanatoase (avocado, ulei de masline).
  • Am comandat salate fara sosuri, crutoane si ulei inclus; obisnuiesc sa adaug ulterior foarte putin ulei de masline si suc de lamaie la salate.
  • Pentru ca nu consum in general alimente prajite sau pane, am cerut la restaurant carne sau peste la gratar iar legumele gatite la abur. In anumite locatii pe plaja meniul era unul limitat, asa ca, unica optiune pentru a inlocui garnitura de tipul cartofilor prajiti era salata verde.
  • Am avut grija sa nu exagerez cu portiile de fructe , consumandu-le la gustarile zilnice. (exemplu de portie : un mar, o nectarina, cateva cuburi de pepene rosu, 2-3 smochine, iaurt grecesc cu cateva cuburi de mar si piersica)
  • M-am aprovizionat inainte de plecare de la sala de sport cu batoane proteice cu continut redus de zahar si carbohidrati pe care le-am luat la mine si le-am consumat in zilele in care imi era pofta de ceva dulce. (maxim 1 baton/zi)
  • Neavand activitati sportive foarte intense inafara de inot usor si plimbat, am pastrat la minim consumul de carbohidrati (orez, cartofi, paine integrala, paste etc) preferand sa consum in mare parte proteine si legume.
  • Nu am exagerat cu consumul de dulciuri; in cele 10 zile de concediu am mancat intr-o singura zi inghetata (desertul meu preferat) iar in restul zilelor mi-am oprit pofta de dulce prin fructe de sezon si batoane proteice in cantitatile mentionate mai sus.
  • Renuntasem de cateva luni la consumul de lapte de vaca intrucat am realizat ca nu imi face bine. Din pacate, in vacanta nu prea am gasit lapte vegetal, asa ca, a trebuit sa consum cafea cu lapte normal. Se mai intampla uneori sa trebuiasca sa facem diferite compromisuri.
  • Evit in totalitate zaharul brun sau indulcitorii sintetici pentru cafea sau ceai si folosesc doar Stevia (indulcitor natural fara calorii si fara indice glicemic), asa ca m-am pregatit de acasa cu plicuri din acest indulcitor care se pot lua cu usurinta in geanta sau la plaja. Nu am estimat chiar corect cantitatea necesara pentru concediu iar in ultimele zile a trebuit sa apelez la indulcitori. Din nou, nu traim intr-un univers perfect ,asa ca, trebuie sa incercam sa alegem varianta cea mai buna pe care o avem la indemana.

Poate parea dificil sau ca este nevoie de multa disciplina pentru a urma acesti pasi, insa, totul tine de obisnuinta.

Sigur ca puteam sa fiu putin si mai relaxata avand 2-3 „Cheat meals” in cele 10 zile mai ales ca obiectivul meu principal nu mai este slabirea ci mentinerea, insa, tinand cont ca luna dinaintea concediului am urmat un plan alimentar mai strict (vezi detalii in articolul https://eatgymrepeat.com/abs_challenge/ ), nu mi-am dorit ca trecerea sa fie atat de brusca.

M-am bucurat de o vacanta foarte frumoasa si relaxanta iar aceste alegeri au insemnat doar o continuare a stilului de viata sanatos pe care il adopt indiferent unde ma aflu.

Urmeaza sa ma reintorc la rutina mea zilnica care presupune cumparaturi, pregatirea meselor, reintoarcerea la antrenamentele de la sala. Te voi tine la curent despre cum se desfasoara aceasta etapa in urmatoarele saptamani.

Comments are closed.