Despre poftele de dulce si „cheat meals”

Curiozitatea cea mai mare a tuturor persoanelor care ma cunosc este sa afle cum reusesc sa imi mentin silueta in conditiile in care munca mea zilnica presupune productia de dulciuri si isi doresc sa afle daca eu nu consum niciodata nimic dulce ?
Am invatat din propria experienta ca un stil de viata sanatos si echilibrat nu presupune sa te privezi in totalitate de alimentele considerate “interzise”, dulci sau sarate. Ocazional, poti consuma orice in cantitati moderate atata timp cat acestea nu inlocuiesc alimentatia sanatoasa zilnica, acest lucru fiind valabil si pentru mine.
Daca pentru persoanele cu care colaborez si pentru care pregatesc dulciuri acest obicei este legat de un eveniment mai deosebit, o aniversare, o petrecere, pentru mine ar insemna un exces sa le consum in fiecare zi iar sanatatea mea ar avea de suferit asa ca prefer sa adopt niste strategii care sa ma ajute sa raman in forma.
Daca sari peste mese si nu ii oferi corpului nutrientii de care are nevoie in fiecare zi, ba mai mult, mananci o singura data pe zi si asta atunci in timp ce lucrezi la munca (am avut si eu o perioada de genul acesta in trecut), este normal sa primesti semnale ca trebuie sa recuperezi toate caloriile “pierdute” din timpul zilei si sa mananci orice, in special dulciuri sau alte alimente bogate in calorii.
Consider ca in momentul in care reusim sa facem pasi mici catre o alimentatie echilibrata si completa in fiecare zi, aceste pofte permanente vor disparea.

Teoria suna foarte bine dar care este strategia mea in conditiile in care am deja o alimentatie echilibrata si doresc sa mananc ceva dulce ocazional fara ca silueta mea sa fie afectata?

• In primul rand, termenul de “cheat meal” este unul care imi displace total si asta pentru ca atunci cand il aud, il asociez cu un lucru care se presupune ca este gresit si care trebuie sa imi aduca dupa sine un oarecare sentiment de vina ori eu imi doresc o viata echilibrata. (Mind & Body)

• Atunci cand mananc o inghetata (toate persoanele care ma cunosc stiu ca iubesc inghetata) sau orice altceva, vreau sa ma bucur de acel aliment fara sa imi fac procese de constiinta interminabile, dupa care continui in mod firesc stilul de viata sanatos pe care mi l-am construit in timp.

• Se spune ca un stil de viata sanatos presupune ca 80% din mesele noastre sa fie compuse corect, avand libertatea de a face diferite alte alegeri in proportie de 20%. Asta ar insemna ca pe parcursul unei saptamani, din cele 21 de mese principale (3 mese/zi * 7 zile), 4 pot reprezenta alte alegeri.
Cu toate acestea, fiecare persoana este diferita iar eu ma simt mult mai bine din punct de vedere fizic si psihic atunci cand proportia de mese sanatoase este mult mai mare decat in aceste statistici, mai ales ca eu mananc cu placere alimentele sanatoase iar gatitul este una din pasiunile mele.
Deasemenea, obiectivele mele referitoare la sanatatea mea pe termen lung si conditia fizica sunt extrem de importante pentru mine si au o prioritate mai mare, ceea ce ma face sa adopt aceste alegeri intr-un mod natural, fara a le resimti ca pe niste constrangeri.

• Nu fac din “cheat meals” un obicei astfel incat weekend de weekend sa imi programez diferite escapade culinare. Pot fi saptamani intregi sau chiar mai mult timp in care sa nu consum nici un produs inafara de mesele mele obisnuite. Nu spun ca asa trebuie sa procedeze toata lumea, insa, eu prefer sa fac asta doar atunci cand imi doresc cu adevarat, indiferent daca e zi de weekend sau in timpul saptamanii. Este important ca fiecare persoana in parte sa isi gaseasca forma de echilibru cu care functioneaza cel mai bine.

• Multe persoane considera ca daca au muncit intens la sala de sport in timpul saptamanii, “merita” sa se recompeseze cu un weekend extrem de bogat, ajungand de la “cheat meals” chiar la “cheat day”, adica o zi intreaga necontrolata.
Din punctul meu de vedere aceasta mentalitate este una gresita. Pentru o persoana normala care face sport de maxim 3-4 ori pe saptamana este aproape imposibil sa consume atat de multe calorii la antrenament incat sa compenseze un surplus caloric de 2000-3000 kcal din weekend. In cel mai bun caz in care nu acumulezi kg in plus, te mentii in aceasi parametrii insa rezultatele si progresul tau la sala de sport vor stagna datorita acestor mici escapade.

Si chiar daca faci mult mai multa miscare si ai o activitate fizica mult mai des, chiar crezi ca este normal si firesc pentru organismul tau sa ai o zi intreaga de excese culinare ?! Acest lucru denota doar ca exista un dezechilibru in alimentatia ta de zi cu zi care este mult prea restrictiva.

• In ziua in care mananc ceva dulce sau orice alt aliment care nu face parte din dieta mea obisnuita, incerc sa elimin alte gustari iar mesele principale sa fie ceva mai usoare, fara o cantitate foarte mare de grasimi. (ex omleta cu legume, salate cu diferite tipuri de carne mai slaba) Deasemenea am constatat ca ma ajuta sa consum o cantitate mai mare de apa decat de obicei.

• Chiar daca am un meniu alimentar echilibrat si o alimentatie cat mai variata, folosesc zilnic suplimente de MagneziuB6. Poftele de dulce pot aparea si atunci cand avem deficiente de magneziu. Deasemenea consumul de fructe de padure sau alte fructe cu continut de zahar scazut (in cantitati rezonabile) ma ajuta sa reduc aceste pofte de dulce la minim.

Sper ca acest articol a fost util pentru tine, nu ezita sa imi spui parerea ta.

Comments are closed.