Fitness Journey in 2 ani de zile & motivatia de a face sport

Pentru majoritatea persoanelor pe care le intalnesc, marea provocare in momentul in care decid sa isi schimbe stilul de viata este reprezentata de schimbarea obiceiurilor alimentare, alocarea timpului pentru gatit si cumparaturi sanatoase, renuntarea la diferite alimente nepotrivite cu care s-au obisnuit de-a lungul timpului.

Pentru mine, cea mai mare provocare a fost sa incep sa fac miscare. Am 30 de ani acum si pana in urma cu ceva timp am evitat toata viata sa fac miscare, considerandu-ma neindemanatica la orice tip de sport.

Am inceput acum 2 ani de zile sa fac sport in octombrie 2016 , fiind motivata in prima faza de kilogramele in plus pe care le aveam si pe care le acumulasem intr-o perioada relativ scurta. Aceasta motivatie m-a determinat sa trec peste orice scuza posibila. (nu am timp sa merg la sala, nu am chef pentru ca e cald/frig/ploua/ninge, nu sunt buna la sport, etc. )

Dupa atatia ani in care fusesem sedentara, mi-a fost destul de greu la inceput sa invat anumite exercitii neavand mobilitatea necesara pentru multe dintre ele si imi amintesc perfect ca mi-a luat vreo 2 luni de zile sa reusesc sa duc la bun sfarsit un exercitiu extrem de simplu : 40 de secunde de forfecari pentru abdomen. Nimic nu ma speria mai tare decat acest exercitiu!

In acelasi mod am progresat incet la diferite alte tipuri de exercitii, acest lucru crescandu-mi extrem de mult increderea in mine si ajutandu-ma sa inteleg ca daca doresc si daca ies din zona mea de confort, pot realiza orice! Acel sentiment de multumire si incredere in sine deoarece am depasit anumite obstacole si temeri s-a transpus usor si in viata mea personala reusind sa ies din zona de confort in multe alte situatii.

Sportul te educa enorm de mult, te face un om mai disciplinat si inseamna mult mai mult decat o “obligatie” de a merge la sala din punctul meu de vedere. Pe langa toate acestea, am avut si multe alte beneficii decand fac sport constant precum o sanatate mai buna (imunitate crescuta, postura mai buna, piele elastica fara celulita, etc), energie si o stare de euforie, cresterea rezistentei fizice, rata metabolica crescuta. Toate acestea contribuie la mentinerea tineretii si la o stare de bine constanta pe care doar miscarea ti-o ofera.

Astfel, factorii care au influentat motivatia mea de a face sport s-au schimbat de-a lungului timpului. La inceput a fost slabirea, apoi dorinta de a mentine rezultatele obtinute si de a nu reveni la greutatea initiala, ca in final sa conteze cel mai mult mentinerea unei stari de sanatate ridicata, un tonus muscular armonios si o incredere sporita in propria persoana.

Pentru orice persoana exista perioade in viata personala mai aglomerate sau in care motivatia este scazuta din diferite motive, si mie mi s-a intamplat asta de multe ori! Cu toate acestea, nu am renuntat si am reusit sa trec peste aceste etape deoarece sportul a devenit o constanta in viata mea si o activitate normala. Ba mai mult, datorita starii pozitive pe care o emana, sportul ma ajuta sa trec cu mai multa usurinta peste perioadele mai grele din punct de vedere psihic; este adevarat ca sportul e uneori despre sanatate si fitness si alteori terapie.

In urma cu 3 luni de zile am facut trecerea de la antrenamentele HIIT de grup despre care am vorbit intr-un articol anterior la un plan de antrenamente individuale personalizate, special create pentru nevoile si obiectivele mele. Scopul acestei schimbari a fost progresul, evitand stagnarea care s-a creat inevitabil facand o perioada indelungata acelasi tip de exercitii si antrenamente – chiar daca acestea au fost foarte eficiente pentru mine o perioada de timp.

Aceasta schimbare mi-a oferit acel boost de motivatie de care aveam nevoie iar rezultatele au inceput sa apara deja in ceea ce priveste tonusul muscular, acesta fiind principalul meu obiectiv in acest moment. Este evident ca aceste lucruri necesita timp si schimbari radicale nu au cum sa apara intr-un timp atat de scurt, important este sa ne setam de fiecare data obiective care urmaresc progresul si sa invatam sa avem rabdarea necesara de a ne bucura de intreaga calatorie.

Antrenamentele pe care le fac acum includ un mix de exercitii cu greutati libere si diferite aparate. In acest moment planul meu de antrenament este urmatorul :

  • 1-2 antrenamente/ sapt pentru partea inferioara a corpului (picioare si fesieri – exercitii diferite atunci cand ma antrenez 2 zile)
  • 1 antrenament/sapt pentru partea superioara a corpului (umeri, brate, spate)
  • 1 antrenament/sapt pentru abdomen
  • 30 minute de cardio intens de 3 ori/saptamana

Este greu sa imi imaginez un stil de viata sanatos fara practicarea cu regularitate a sportului. Miscarea este viata, iar sportul te ajuta sa ai un corp puternic si o speranta de viata mai mare.

Pentru o motivatie suplimentara m-am gandit sa iti arat evolutia mea in aceasta perioada.

P.S. Intre noiembrie 2016 si noiembrie 2017 exista o diferenta de -20 kg. De atunci am aproximativ aceasi greutate, schimbarile care se vad sunt mai mult legate de tonusul muscular.

 

 

Comments are closed.