Ce presupune un proces de scadere in greutate sanatos?

O alimentatie sanatoasa nu exclude clase de nutrienti, le echilibreaza si nu presupune renuntarea la alimentele preferate ci gasirea de solutii si metode de gatit prin care acestea devin mai sanatoase.

Intr-un proces de scadere in greutate sanatos este necesar sa acordam o deosebita importanta legumelor, vegetalelor , salatelor si proteinelor de calitate (carne slaba, oua, peste si fructe de mare, anumite produse lactate), fructe proaspete, carbohidrati complecsi (cartofi dulci, orez integral, paste integrale, etc) si sa diminuam aportul de grasimi saturate, colesterol, zahar, sare in exces.

Sunt adepta unei alimentatii sanatoase si echilibrate care are ca scop mentinerea sau imbunatatirea starii de sanatate. Aceasta abordare nu presupune diete minune, pastile si ceaiuri de slabit sau restrictii drastice. Nu dorim rezultate rapide si pe termen scurt, ci rezultate sustenabile pe termen lung pentru a nu afecta starea de sanatate.

Etapa de mentinere a noii greutati obtinute in cadrul unui obiectiv de slabire este la fel de importanta. Schimbarea stilului de viata prin pastrarea obiceiurilor sanatoase formate in procesul de slabire este singura metoda prin care putem sa ne asiguram ca vom putea sa ne mentinem sanatosi pe termen lung.

Daca crezi ca ai nevoie de ajutor in trecerea la un stil de viata sanatos si de un plan alimentar personalizat, iti detaliez mai jos ce presupune acest proces.

Construirea unui plan alimentar personalizat se face individual in functie de stadiul care te afli in acest moment prin evaluarea unor date (kg actuale, inaltime, varsta, tip somatic, activitate fizica, obiectiv, rata metabolismului bazal, necesar caloric energetic zilnic, istoricul dietelor tinute pana in prezent, istoric kilograme, etc). Din acest motiv, un plan alimentar personalizat nu va functiona pentru doua persoane intrucat toate variabilele de mai sus vor fi diferite.

Inainte de primirea unui meniu personalizat, echilibrat din punct de vedere al macronutrientilor, este foarte importanta completarea unui jurnal alimentar zilnic timp de 7 zile. Acesta este necesar pentru a putea determina ce anume a cauzat cresterea in greutate (numar de calorii ingerate in raport cu caloriile consumate prin diferite activitati zilnice si sportive, preferintele alimentare, procentul de alimente sanatoase zilnice), care au fost mecanismele si ce abordare este cea mai potrivita in acord cu preferintele tale alimentare.

Indiferent de obiectivul unei persoane (slabire, recompozitie corporala, crestere in masa musculara, etc), planul alimentar pe care eu il creez pentru fiecare persoana in parte este personalizat si asta inseamna :

  • Respect preferintele tale culinare si ofer recomandari de variante mai sanatoase daca predomina alimentele nesanatoase pe lista de preferinte
  • Voi tine cont de afectiunile de care suferi sau la care esti predispus prin analizarea in detaliu a chestionarului de evaluare
  • Planul alimentar trebuie sa respecte bugetul alocat hranei precum si timpul disponibil care poate fi alocat gatitului, dar si cunostiintele tale culinare
  • Pe langa alimentele in sine, fiecare masa va contine RETETE si toate detaliile necesare prepararii meniurilor, pentru a respecta calculele efectuate anterior in ceea ce priveste necesarul caloric zilnic in care trebuie incadram in functie de obiectiv
  • Meniurile vor fi specifice in functie de zilele de odihna si zilele de antrenament; voi tine cont de orele la care te antrenezi, tipul de efort efectuat in cadrul antrenamentelor; alimentatia trebuie sa fie adecvata pentru a sustine efortul fizic

In functie de obiectivul tau, iti voi spune care sunt asteptarile realiste in functie de istoric si in cat timp estimam ca poate fi atins acel obiectiv.

 

Comments are closed.